[Atari ST] oorgasme

Door Oguz286 op donderdag 10 januari 2013 20:02 - Reacties (7)
CategorieŽn: Muziek, Retro, Views: 4.191

Ik heb laatst van iemand een Atari 1040STF overgenomen. Voor degenen die niet weten wat het is:

De Atari STGaaf ding hoor, zo'n Atari ST! Het is oud, gaaf en het geeft je zo'n nostalgisch gevoel (terwijl ik nooit eerder een Atari ST heb gehad!). Maar waar het mij vooral om gaat is de YM2149 chip die erin zit. Deze rakker dus:

YM2149

Daar kan je gave bliepjes mee maken. Hoewel geemuleerd, is dit een goed voorbeeld van wat je met zo'n ding kan doen:Maargoed zover ben ik nog niet, want ik moest eerst zeker weten of hij het doet en om dat te doen moest ik hem op een scherm aansluiten. Nu is het vervelende van de 1040STF die ik heb, dat het geen composiet uitgang heeft, dus ik kan hem niet zomaar aansluiten op een monitor/tv.

"Maar hey, je bent toch een tweaker of niet dan?"

Juist.

Na wat gezoek op het wereld wijde web kwam ik een schema tegen, waarmee ik mijn Atari ST via SCART aan zou kunnen sluiten op mijn Samsung 225MW. Dus de soldeerbout erbij gepakt, aan het solderen geslagen en het resultaat:

SCART-aansluiting

Eenmaal aangesloten op het scherm:

Low-res fail

Wait what? Hmm, dat ziet er niet helemaal goed uit. Maar hey, ik weet nu wel dat de Atari het doet, dus dat is alvast goed nieuws.

Kijken of het ook werkt op medium resolutie:

Medium-res fail

Jep, werkt ook. En een screenshot van GEM (het besturingssysteem):

GEM

Ok, dus waarschijnlijk heb ik iets fout gedaan of is het schema niet helemaal juist. Na nog wat meer zoeken kwam ik topic tegen waar meer informatie wordt gegeven. Blijkbaar moet ik ook nog een 75Ohm weerstand ergens tussen solderen.

Oh wacht eens even, zelfs al krijg ik het beeld goed, dan nog kan ik er niet veel mee als ik er geen software op kan draaien. Gelukkig heb ik nog wel wat floppies liggen hier, maar de floppy drive van mijn MSX2 (in een andere post misschien?) is kapot. Werkt de floppy drive van de Atari eigenlijk wel?

Floppy werkt ook

Gelukkig maar :) Wordt vervolgd!

Volgende: [Atari ST] We hebben beeld! 01-'13 [Atari ST] We hebben beeld!

Reacties


Door Tweakers user thefal, donderdag 10 januari 2013 20:55

Dit is een van mijn favoriete muziekjes ooit: http://www.youtube.com/watch?v=gohPLfgqqnU Supercool, nog nooit een Atari ST gezien :) Veel succes verder!

Door Tweakers user Oguz286, donderdag 10 januari 2013 21:09

Dankjewel :) Je kan echt gave tunes maken met de YM2149. Nog een voorbeeld:

http://www.youtube.com/watch?v=MJYw2b1mROI

Door Tweakers user bonus, donderdag 10 januari 2013 21:14

Ik zit er nog regelmatig achter, de ST, de TT of mijn fav. de Falcon. Vaak kun je voor weinig een SM124 op de kop tikken (is B/W monitor). De meeste moderen LCD/LED schermen kunnen niet echt goed overweg met het signaal dat de ST uitpoept.
Kijk een op het www.atari-forum.com voor tips e.d. Er is genoeg te krijgen qua software en het blijft een gave machine !!! Genoeg tracker programma's of de chipsound editors !

Voor gave chip music moet je deze bekijken /luister:
http://www.youtube.com/watch?v=N0mThTa1Rg8
Music door Scavenger, ja nu de maker van de music voor Sony's Killzone :)

[Reactie gewijzigd op donderdag 10 januari 2013 21:21]


Door Tweakers user Oguz286, donderdag 10 januari 2013 21:18

Jep dat weet ik. De Atari ST heeft een horizontale frequentie van 15kHz en dat is te laag voor nagenoeg alle moderne schermen... behalve die van mij :D Mijn Sony HB F700 poept dezelfde signalen en dezelfde frequentie uit, dus dat zou gewoon moeten werken :)

Ik moet ergens een usb floppy drive vandaan toveren zodat ik maxYMizer op een floppy kan zetten. Software genoeg inderdaad ;)

Door Tweakers user bonus, donderdag 10 januari 2013 21:23

USB floppy's onder win 7 schijnen moeite te hebben met het 720 Kb formaat. Daar is ook wel een prg voor te vinden.

http://dhs.nu/files.php?t=chipeditor en heel veel andere intressante dingen...

Door Tweakers user Oguz286, donderdag 10 januari 2013 21:26

Nice! Dankje :D

Ik draai Linux, dus ik weet niet of ik daardoor in de problemen kom, maar dat zoek ik dan wel uit. Muziek van Scavenger kende ik nog niet, zal er zeker naar luisteren!

Door Tweakers user Soggney, vrijdag 11 januari 2013 09:30

Ik heb die ook nog liggen.
Met nog her en der software verspeid.
Nostalgie :)

Reageren is niet meer mogelijk